Vanlige spørsmål

Når får jeg mer informasjon?

Når vi sender tilbud om plass, får du linjebrev og skolebrosjyre. Før sommerferien kommer et INFOBREV med praktisk informasjon, utstyrsliste/pakkeliste, betalingsplan med mer.

Infobrevet finner du også nederst på siden; Informasjon - Skoleåret.

Når skal jeg søke lån/stipend?

Fra slutten av mai kan du søke Lånekassen om lån/stipend for neste skoleår. Det er vanlig å søke om fullt lån. Dette gjør du med nettsøknad. Utbetaling skjer etter at du har begynt på skolen. Når du fullfører skoleåret, kan 40% bli konvertert til stipend (som ikke skal betales tilbake).

Kan jeg kontakte årets elever?

Vi har ikke anledning til å legge ut elevlister på nettet (av personvernhensyn). Men hvis du ønsker å komme i kontakt med elever, så send oss en e-post - eller post en hilsen / melding på den åpne Facebook-sida til skolen. Her kan du også se noen aktuelle saker fra dette skoleåret.

Kan jeg ta med egen bil?

Ja. Vi har godt med parkeringsplasser, men bilen må stå ute. Det kan være en fordel med bil, om du vil komme deg litt rundt på egen hånd (f.eks. til Namsos eller Steinkjer). Men vær også klar over at mange sikkert vil spørre deg om skyss, så tenk gjennom hvordan du vil takle dette.

Hvem skal jeg dele rom med?

Det får du vite når du kommer til skolen. Det skjer alltid forandringer de siste dagene før skolestart. Derfor er ikke romfordelingen klar tidligere. Har du romønsker, så kan du melde det inn i god tid før du kommer (eller på søknaden). Om du ønsker enkeltrom, så prøver vi å få det til - men det er ikke alltid kapasitet til å oppfylle alle ønskene.

Er det trådløst nettverk på internatet?

Ja, du har tilgang til trådløst nettverk på hele skolen. For å sikre nok båndbredde til spesielt E-sport og Spillutvikling, har de avdelingene kablet bredbånd.

Kan jeg bytte rom hvis jeg ikke passer sammen med romkameraten?

Det er ikke sikkert at romkameraten blir bestevennen din i løpet av skoleåret, men de aller fleste har det riktig trivelig på rommet. Det er viktig å gi hverandre tid til å bli kjent. Hvis det viser seg at dere ikke passer sammen i det hele tatt, så finner vi en løsning på det.

Er det lov å ha besøk?

Det er klart du kan ha besøk! Det er viktig at du på forhånd melder fra til internatleder eller kontorleder om du får overnattingsgjester. Gjør også avtale med romkameraten om det hvis du bor på dobbeltrom. Du har ansvaret for at gjesten din retter seg etter skolereglene, og betaler for besøket, og det er fint om du presenterer gjesten for kontaktlærer.

Hvor store er rommene?

Vi har mange forskjellige typer rom, i litt ulik størrelse. Se litt under "Internat og rom" for å få et inntrykk. Rommene inneholder en/to seng(er), en/to skrivepult(er) med stol(er), et lite bord, servant, gardiner og skap. Det er også skuff under senga.

Vasker vi rommene selv?

Ja, det er satt av en time hver uke til rom/internatvask. Elevene vasker sine egne rom og fellesrom på internatene. Linjene har ansvar for orden og reinhold på sine avdelinger, og skolens personale vasker skolen ellers.

Er det vaskemaskiner på internatet?

Ja, det er eget vaskerom med vaskemaskiner og tørkerom. Disse er gratis å benytte, men vaskepulver må du holde selv. Pga brannfare er det ikke lov er å sette ut tørkestativer i gangene/på rommene.

Kan jeg spille musikk på rommet?

Ja, det kan du, men husk å ta hensyn til de andre du bor sammen med. Det er ikke sikkert alle liker din musikk, så ta med øretelefoner. Om du spiller et instrument, så fins det øvingsrom på skolen som du kan bruke.

Må jeg møte til alle måltidene?

Nei, det behøver du ikke. Men det er kun mat til faste måltider. Ellers kan du ha litt mat i kjøleskapet på internatet ditt. Men kjøkkenet på internatet skal ikke brukes til matlaging. Til spesielle anledninger kan du låne skolekjøkkenet - f.eks. for å lage bursdagskake :-)

Lager elevene mat?

Elevene lager vanligvis ikke mat. Men hver uke er det noen som har kjøkkentjeneste; serverer og tar oppvasken etter middag, rydder og vasker av bord i matsalen - og serverer kveldsmat. Mat og baking er også populære valgfag.

Er skolen stengt når det er helgefri?

Nei, det er selvsagt mulig å være på skolen da, og måltider serveres som vanlig i helgene. Skolen er stengt i feriene, og da må alle elevene forlate skolen.

Er det innetider?

Nei, det er ikke innetider. Elevene har egne nøkler, men undervisningsrom og avdelinger stenges kl. 23.00 hvis en ikke har gjort annen avtale med lærer.

Hvor mange deler jeg bad med?

Det kommer an på hvilket internat du skal bo i. På Hylla deler du med to andre.

Bor det gutter og jenter (og andre kjønn) på samme internat?

Ja, det gjør det.

Hvor mange timer er det undervisning i uken?

Du har ca 17 timer linjefag (undervisning + studietid), og ca. 9 timer fellesfag. I tillegg kommer valgfag, der timetallet er avhengig av hvor mange fag du velger.

Hvor lang er skoledagen?

Skoledagen begynner med frokost kl. 07.45, og så morgensamling kl. 08:30. Etterpå er det vanlig undervisning (med 45 min. lunsjpause) fram til middag kl 15.00. På ettermiddag og kveld er det noen dager valgfag eller andre aktiviteter. Kveldsmat er kl. 19.30.

Hva er kontaktlærer?

Det er alltid en lærer som har vakt slik at elevene har noen å kontakte. Denne tilsynsvakten er tilgjengelig under alle måltider i spisesalen, og kan nås på mobiltelefon dersom du trenger akutt hjelp (for eksempel legebesøk e.l). Tilsynsvakten kan også kontaktes om natta dersom det oppstår en akutt situasjon.

Hva er morgensamling?

Hver skoledag starter med ei felles samling, der lærere eller elever har forberedt et “ord for dagen” og/eller en sang. Et ord for dagen kan være å fortelle en historie, lese et dikt, presentasjon av deg/hjemstedet ditt, en leik/konkurranse - kort sagt; noe du har lyst til å dele, og som kan gi alle en god start på dagen.
Etterpå er det beskjedrunde før vi går til undervisning.

Er det Lørdagsundervisning?

Ja, de lørdagene det ikke er fri er det lørdagstema eller linjestyrt lørdag. Lørdagstema kan variere; dans, førstehjelp, rovdyr, trønderkurs, kommunikasjon eller gjesteforedrag. Linjestyrt lørdag betyr at linjene har ansvaret for undervisninga - og lager gjerne et opplegg der de andre elevene får prøve aktiviteter fra linjas fagfelt. Lørdagsundervisninga varer gjerne i 4 skoletimer.

Hvordan føres fravær?

All undervisning er obligatorisk. Det samme gjelder en del arrangementer (festkvelder, konserter, foredrag) i skolens regi. Det er viktig at du snakker med lærerne hvis du av en-eller-annen grunn ikke kan delta i undervisninga. Du bør selv følge med fraværet ditt. Om du har mye ugyldig fravær kan det bli behandlet som disiplinærsak.