Særavtale for undervisningspersonalet i folkehøgskolen:
Lærere i folkehøgskolen har en egen arbeidstidsavtale, som tar hensyn til folkehøgskolens særlige utfordringer: Det skal utføres et komprimert årsverk på en internatskole som inneholder undervisning, veiledning og sosialpedagogisk arbeid. Denne arbeidstidsavtalen er forhandlet fram av partene i arbeidslivet, og blir reforhandlet med jevne mellomrom.
Her finner du avtalen som gjelder for 2023 - 2024.
Individuell arbeidstidsavtale:
Alle lærere får en egen individuell arbeidstidsavtale, der årsverket beskrives. Denne avtalen lages i samråd med læreren, men det er skolen som arbeidsgiver som har styringsretten, og kan pålegge arbeidsoppgaver ved behov. Normalt vil den individuelle arbeidsplanen vare i et skoleår - og avtalen tar sikte på at læreren skal tilbringe mest mulig tid sammen med elevene.
Årsverket (1687,5 timer) består av 3 ulike kategorier tid:
Undervisning : 478 timer
Annet planfestet arbeid : 802 timer (møter, sosialpedagogisk arbeid, kollegialt samarbeid m.m.)
For- og etterarbeid til undervisning, samt faglig ajourføring : 407,5 timer (kurs, etterutdanning m.m.)
Alle timer er klokketimer (60 minutter).
Frihet til å styre sin egen tid:
Arbeidstidskulturen ved vår skole baserer seg på en raushet - fra begge parters side. Vi har ikke for vane å telle timer, men forsøker å få jobben gjort best mulig med de tidsressursene vi har til rådighet. Dette gir en frihet som både arbeidstaker og -giver setter pris på, og er i tråd med lange tradisjoner i skoleslaget. Vi har tillit til at alle gjør jobben sin, og respekt for at vi har forskjellige arbeidstidsordninger ved skolen. Det kan noen ganger være vanskelig å definere om man er på jobb eller ikke - men vi har alle et ansvar for å hjelpe hverandre med å sette grenser mellom arbeid og fritid. Dette kan spesielt være ei utfordring for nye lærere i folkehøgskolen.
https://www.virke.no/tariff-og-lonn/finn-tariffavtale/saravtale-for-undervisningspersonalet-i-folkehogskolen/